FRI FAGT OVER 499,-
Rokkjærs søg
Menu
FRI FAGT OVER 499,-
Menu

Guide: Sådan renser du dine smykker

Rensning af smykker

Et smykke er smukkest, når man kan se, at dets ejer tager sig godt af det. Når man går meget med et smykke, er det umuligt at undgå, at det bliver udsat for almindelig slitage i hverdagen. Men det bliver også udsat for støv, snavs, cremer og sæbe. At holde dine smykker pæne kræver derfor regelmæssig rensning.

Heldigvis kan du rense de fleste smykker derhjemme. Vi har lavet denne guide til rensning af smykker, så du selv kan rense både dine sølvsmykker og guldsmykker. Læs med og se, hvordan du kan vedligeholde dine smykker og se dem skinne som nye igen.

 

Hvordan renser man sølvsmykker?

De fleste oplever, at deres sølvsmykker med tiden får en mørk, oxyderet overflade. Det er en helt naturlig proces, som sker, når smykket er i kontakt med luften, men også med din krops syre og sved. Derudover samler dine smykker også støv og snavs fra f.eks. håndcremer og lignende. Vil du bevare sølvets glans, har dine sølvsmykker derfor godt af en regelmæssig rensning.

Det er ikke så svært at rense sølvsmykker. Der er flere måder, du kan gøre det på. Har smykket blot brug for at blive pudset, kan du benytte en pudseklud til sølvsmykker.

Har smykket brug for en rensning, kan du benytte følgende metode:

  1. Læg dit smykke i lunkent vand tilsat lidt opvaskemiddel. Du kan også vælge at tilsætte lidt salt – brug ca. en spiseske salt for hver kop vand.
  2. Lad smykket ligge i blød i ca. 10 minutter.
  3. Rens forsigtigt smykket med en blød, ren tandbørste.
  4. Skyl smykket efter med rent vand.
  5. Dup smykket tørt med en fnugfri klud.

 

Obs: Denne behandling kan bruges til sølvsmykker med ædelsten, men må ikke benyttes til smykker med perler.

Er dine smykker meget misfarvede, kan du også vælge at benytte sølvpolering eller sølvrens. Du må dog ikke benytte disse produkter til smykker med perler og ædelsten. Du skal også være opmærksom på, at denne metode ikke er god til sølvsmykker fremstillet i oxyderet sølv, da sølvpolering og sølvrens kan påvirke den oprindelige oxydering, som smykket har.

 

Hvordan renser man guldsmykker?

Guld indeholder en lille smule sølv. Med tiden kan du derfor opleve, at dine guldsmykker bliver matte og kedelige at se på. Det skyldes, at sølvet, som er blandet med guldet, oxyderer.

Smykker i guld og hvidguld er forholdsvis nemme at rengøre. Guld er et robust ædelmetal, og ligesom sølv kan det nemt pudses med en pudseklud til guldsmykker.

Når du skal rengøre dine guldsmykker, kan du benytte næsten samme fremgangsmåde som med sølv:

 

Læg guldsmykket i lunkent vand tilsat en smule opvaskemiddel. Undlad dog at tilsætte salt.
Lad smykket ligge i blød i ca. 10 minutter.
Rens forsigtigt guldsmykket med en blød, ren tandbørste.
Skyl guldsmykket efter med rent vand.
Dup smykket med en fnugfri klud, til det er tørt.

Obs: Denne rengøringsmetode kan benyttes til guldsmykker med ædelsten, men må ikke benyttes til smykker med perler.

Læs også: ​​Hvad betyder karat? Værd at vide om guld og karat

 

Sådan renser du forgyldte smykker

Et forgyldt smykke består af sterlingsølv belagt med guld. Med tiden kan smykket oxydere og blive misfarvet. Her skal du være forsigtig med rensningen, så guldbelægningen ikke mister farve.

Vi anbefaler, at du så vidt muligt kun renser forgyldte smykker i lunkent vand og med en blød pudseklud. Undlad desuden at rense dem for ofte – du kan nemlig risikere at fjerne den forgyldte overflade.

Guldbelægning har typisk en holdbarhed på omkring 2 år. Det er derfor helt normalt, at guldbelægningen med tiden vil blive slidt af. Sker det, har du mulighed for at få smykket genforgyldt hos din guldsmed.

Rensning af smykker med ædelsten og perler

Når du skal rense smykker med ædelsten og perler, er det vigtigt at være opmærksom på, hvilken type sten, du har med at gøre: en hård eller en blød ædelsten.

Hårde ædelsten

Smykker med hårde ædelsten – f.eks. diamanter, rubiner og safirer – kan nemt rengøres som beskrevet ovenfor. Alt, du skal bruge, er lunkent vand med en smule opvaskemiddel og en blød tandbørste.

Bløde ædelsten og perler

Ægte perler og bløde ædelsten – f.eks. opaler, rav og turkis – må ikke renses med rengøringsmidler. Disse naturmaterialer er porøse og kræver derfor skånsom behandling.

Det bedste, du kan gøre for at rense bløde ædelsten og perler, er at pudse dem rene med en fugtig klud og tørre dem efter med en tør klud. Føler du dig ikke tryg ved at pudse dem selv, kan du altid få det ordnet hos din guldsmed.

Tips: Sådan passer du på dine smykker

Det bedste, du kan gøre for at holde dine smykker pæne, er at passe godt på dem. Her får du nogle tips til, hvordan du kan sikre, at dine smykker holder i mange år:

  • Opbevar dine smykker et mørkt sted. Det kan bidrage til at mindske misfarvning.
  • Pak dine smykker ind i blødt stof og opbevar dem adskilt for at undgå, at de ridser hinanden.
  • Tag dine smykker af, inden du dyrker sport. Det mindsker slitagen på dine smykker.
  • Undlad at gå i bad med dine smykker på, og tag dem af, inden du vasker hænder. Det mindsker slitage og sikrer, at smykkerne ikke udsættes for unødig sæbe.
  • Undgå at udsætte dine smykker for creme, parfume og hårprodukter. Tag også altid dine smykker af, når du skal arbejde med rengøringsmidler og andre kemikalier.

Disse tips kan hjælpe dig med at sikre, at dine smykker bevarer deres skønhed og glans, og at de holder i mange år endnu.

BLIV EN DEL AF VORES SMYKKEUNIVERS

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked, når de nyeste brands lander og når vi kører eksklusive rabatter. Du vil ikke fortryde!

Copyright © 2023 Rokkjærs
Skriv dig op til vores nyhedsbrev og få 15% rabat