FRI FAGT OVER 499,-
Rokkjærs søg
Menu
FRI FAGT OVER 499,-
Menu

Hvad betyder karat?

Alt du skal vide om guld og karat

Karat er en måleenhed, der angiver renheden af guld. Karat angives i tal fra 0 til 24, hvor 24 er det reneste guld.

I dette indlæg kan du blive klogere på, hvad guld er, og hvad de forskellige karat betyder.

 

Hvad er guld?

Guld er et ædelmetal, der gennem historien har været beundret for sin skønhed og værdi. Rent guld, også kaldet finguld, betegnes 24 karat.

Rent guld er ikke blot det mest dyrebare guld, men også det mest smidige materiale, der kendes. Det er så formbart, at et enkelt gram guld kan hamres ud til en hel kvadratmeter bladguld – det kan faktisk gøres så tyndt, at det bliver gennemsigtigt.

Det betyder dog også, at rent guld er meget blødt. 24 karat guld er altså ikke optimalt til fremstilling af smykker, da smykker af finguld nemt vil få buler og skrammer med tiden.

Når guld skal bruges til smykker, legerer man det derfor med andre metaller – f.eks. sølv, kobber eller palladium – for at gøre metallet hårdere og mere holdbart. På den måde kan man fremstille smykker i guld, der holder i mange år.

Læs også: Hvad er sterlingsølv?

18, 14 og 8 karat guld – hvad er forskellen?

Karat angives i tal fra 0 til 24, hvor 24 er det reneste guld – også kaldet finguld. Det vil sige, at i 24 karat guld er 24 dele ud af 24 altså rent guld.

I Danmark arbejder vi primært med tre betegnelser:

18 karat
14 karat
8 karat

Forskellen på f.eks. 14 og 8 karat er, at der i et guldsmykke på 14 karat er 14/24 dele guld, mens der i et smykke på 8 karat er 8/24 dele guld. Jo højere karaten er, desto mere rent guld er der altså i smykket.

I Danmark er det ikke lovligt at betegne smykker, der indeholder mindre end en tredjedel guld som værende guld – derfor er 14 og 18 karat også langt mere udbredt end 8 karat, da de indeholder mere guld.

 

750, 585, 333 – hvad betyder stemplerne i guldsmykker?

I Danmark skal guldsmykker altid være stemplet med et ansvarlighedsstempel samt en angivelse af, hvor meget ædelmetal der er i smykket.

Mængden af ædelmetal angives i promille. 24 karat guld stemples 999, fordi 999/1000 af legeringen er rent guld – altså 99,9%. De tre mest almindelig betegnelser stemples som følger:

18 karat guld stemples 750, fordi 750/1000 af legeringen er rent guld
14 karat guld stemples 585, fordi 585/1000 af legeringen er rent guld
8 karat guld stemples 333, fordi 333/1000 af legeringen er rent guld

Som nævnt arbejder vi i Danmark primært med 18, 14 og 8 karat. I nogle lande kan du dog også komme ud for, at man bruger 9, 10, 19, 20, 21 og 22 karat.

 

Guld, rødguld og hvidguld

Ud over at gøre guldet stærkere og mere holdbart spiller legeringen også en rolle for guldets farve. Andre farver guld opnås nemlig ved at legere med forskellige metaller – f.eks. kobber eller palladium. Det er altså legeringen, der gør det muligt at fremstille rødguld og hvidguld.

Rødguld fremstilles ved at legere med kobber. Jo mere kobber, man bruger i legeringen, desto mere rødt eller rosa bliver guldet.

Hvidguld fremstilles typisk ved at legere med sølv eller palladium. Det kan dog også fremstilles ved at legere med andre metaller, som vil farve guldet hvidt.

Derudover kan en hvidguldslegering belægges med et tyndt lag rhodium – et hårdt, hvidligt metal med en kraftig glans, som gør guldet meget hvidt. Denne overfladebehandling kan dog med tiden blive slidt af. Har du et rhodineret smykke i hvidguld, kan du derfor opleve, at smykkets overflade skifter farve fra hvid til grålig. Vil du gerne bevare smykkets kraftige glans, kan du vælge at sende det til rhodinering hos guldsmeden.

 

Læs også: Sådan måler du din ringstørrelse.

BLIV EN DEL AF VORES SMYKKEUNIVERS

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked, når de nyeste brands lander og når vi kører eksklusive rabatter. Du vil ikke fortryde!

Copyright © 2023 Rokkjærs
Skriv dig op til vores nyhedsbrev og få 15% rabat