FRI FAGT OVER 499,-
Rokkjærs søg
Menu
FRI FAGT OVER 499,-
Menu

Hvad er sterlingsølv?

Alt du skal vide om sølv

Hvis du ejer eller før har købt et sølvsmykke, har du sandsynligvis stiftet bekendtskab med betegnelsen “sterlingsølv”. Men hvad betyder sterlingsølv egentlig – og er der forskel på det og sølv?

Her kan du finde svar på dine spørgsmål om sterlingsølv.

 

Hvad betyder sterlingsølv?

Sterlingsølv er en legering af sølv med en finhed på 925. Ligesom med guld angives mængden af ædelmetal i promille. Det vil sige, at 925/1000 af legeringen er rent sølv – sterlingsølv består altså af 92,5% sølv.

Da rent sølv fra naturens side er et meget blødt metal, legerer man det med andre metaller for at gøre sølvet hårdere og mere holdbart. I sterlingsølv består de sidste 7,5% derfor typisk af kobber. Der anvendes dog også sommetider germanium, zink og/eller platin.

Når det kommer til fremstilling af smykker, er sterlingsølv den mest brugte legering af sølv. Du kan derfor se det som et kvalitetsstempel, at et smykke er lavet af 925 sterlingsølv.

Hvis du vil tjekke, om et smykke er lavet i sterlingsølv, kan du kigge efter kvalitets- og produktionsmærker indgraveret i smykket. Det kan variere lidt fra land til land, hvordan sterlingsølv stemples. I de fleste tilfælde vil det dog være stemplet 925 eller 925s.

Du skal dog være opmærksom på, at udtrykket “sterlingsølv” på nogle markeder også bruges om produkter af lavere sølvrenhed. Du kan eksempelvis godt risikere at støde på et smykke, der er betegnet som sterlingsølv, men stemplet 800 eller 900. Disse står henholdsvis for 80% og 90% sølv og har altså en lavere renhed end 925 sterlingsølv.

Læs også: Hvad betyder karat? Værd at vide om guld og karat

 

Er der forskel på sølv og sterlingsølv?

Forskellen på sterlingsølv og sølv er, at sterlingsølv er en legering af sølv og andre metaller – typisk kobber – der gør sølvet mere holdbart.

Rent sølv er meget blødt, og det er derfor ikke optimalt til fremstilling af smykker, bestik og lignende, da disse nemt vil få buler og skrammer med tiden. Sterlingsølv er hårdere og mere slidstærkt end rent sølv. Derfor anvendes det til fremstilling af smykker og andre genstande, der skal holde i mange år.

I daglig tale kan du dog sagtens slippe af sted med at sige, at dine smykker er lavet af sølv – vi vil vove den påstand, at de fleste godt ved, hvad det betyder.

BLIV EN DEL AF VORES SMYKKEUNIVERS

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked, når de nyeste brands lander og når vi kører eksklusive rabatter. Du vil ikke fortryde!

Copyright © 2023 Rokkjærs
Skriv dig op til vores nyhedsbrev og få 15% rabat